Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) wo 17 november 2021, 16:08

Burgemeester dringt aan op vaccinatie en roept Veenendalers op zich aan de beperkingen te houden

VEENENDAAL – Burgemeester Gert-Jan Kats spoort inwoners van Veenendaal aan om nog eens na te denken over een vaccinatie. Dit doet de burgemeester in een open brief.

“Teleurstelling, dat was het gevoel dat bij mij en ongetwijfeld bij velen naar boven kwam na de afkondiging van nieuwe maatregelen om de coronapandemie te bestrijden. Gevoel van machteloosheid, de meeste mensen zijn toch gevaccineerd? Zijn we te snel geweest met alles loslaten? Komt hier nooit een einde aan?

Allemaal reële vragen waarop geen eenvoudig antwoord te geven is. Feit is dat het aantal besmettingen, in Veenendaal zelfs meer dan gemiddeld, fors is toegenomen. Feit is dat de ziekenhuizen vol stromen. Dat mensen met een andere behandeling langer op zorg moeten wachten. En dat van de zorgmedewerkers meer wordt gevraagd dan redelijk is.

De nieuwe maatregelen hakken er opnieuw voor (horeca-)ondernemers hard in. Ze hebben gevolgen voor ons allemaal. We kunnen thuis minder mensen ontvangen, we werken weer zoveel als mogelijk vanuit huis en we beperken contactenmomenten met elkaar. Mijn gedachten zijn bij mensen die (ernstig) ziek zijn door Corona of die naasten zijn verloren en met dit verdriet moeten leven.

Zijn alle maatregelen logisch en even goed uitlegbaar? Nee, dat niet. In een democratie werkt het zo dat de uitvoering van besluiten, beleid en maatregelen gecontroleerd wordt en dat daarover verantwoording wordt afgelegd. Dat zal over de bestrijding van deze pandemie ook gebeuren.

Maar eerst moeten we zorgen dat we het virus beheersbaar krijgen. Laten we ons, alsjeblieft, allemaal de komende weken aan de maatregelen houden! Blijf daarbij ook omzien naar elkaar! Denk aan je buurman die eenzaam is. Of aan je straatgenoot die hulp bij de boodschappen nodig heeft. Help elkaar…! Denk ook aan onze ondernemers en doe niet moeilijk als om het dragen van een mondkapje of het CoronaToegangsBewijs wordt gevraagd.

Ik merk om mij heen dat we elkaar steeds minder goed verstaan. Dat men niet luistert naar elkaar of zich niet makkelijk (meer) laten overtuigen. Het is vooral ingewikkeld dat er zoveel foutieve informatie rondgaat dat als waarheid wordt aangenomen, zonder een check op de bron. Blijf alsjeblieft met open blik kijken naar de wereld om je heen en toon respect naar de ander. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. Wees een beetje lief voor elkaar! Laat je door betrouwbare bronnen voorlichten. Kijk bijvoorbeeld op www.rivm.nl of www.GGDRU.nl.

En dan toch nog dit over het vaccineren. In Veenendaal heeft 78% van onze inwoners van 12 jaar en ouder een eerste vaccinatie gekregen. Feit is dat na vaccinatie de kans op (ernstige) ziekte fors afneemt en de kans op IC-opname nog kleiner wordt. Nog niet gevaccineerd? Overweeg je keuze nog eens een keer. En heb je behoefte aan betrouwbare informatie? Neem dan contact op met de GGD of je huisarts.”

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Veenendaal

Volg ons

Volg ons