Redactie lokaal 0 reactie(s) wo 01 december 2021, 20:56

De grootste en meest spraakmakende overwinningen in het voetbal

Laatste update: 1 jaar geleden

Als een ploeg als Brazilië met 1-7 verliest van Duitsland, kan dat aanvoelen als een grote nederlaag. Het is in ieder geval zo onverwacht dat het bij sportweddenschappen vaak niet eens mogelijk is om op dergelijke uitslagen te wedden. Toch kan het altijd ‘beter’. Het record voor de grootste overwinning in het voetbal staat op naam van het onbekende Malagassische AS Adema, dat met 149-0 van zijn tegenstander kon winnen. Ook VV Veenendaal wist enkele jaren terug met tientallen goals verschil te winnen van hun tegenstrever.

AS Adema 149 – SO l’Emyrne 0
Het wereldrecord voor de grootste uitslag in de voetballerij is voor AS Adema uit Madagaskar. Het won in 2002 met 149-0. Het record is opgenomen en erkend door The Guinness Book of Records. Bijzonder is dat de tegenstander, SO l’Emyrne (SOE), bijna honderd procent balbezit had. SOE besloot die dag om opzettelijk te verliezen en 149 keer de bal in eigen doel te trappen. Dit deden ze uit protest tegen eerdere scheidsrechterlijke beslissingen. De verbouwereerde toeschouwers trokken kwaad naar de kassa’s en eisten hun geld terug. De wedstrijd kreeg nog een staartje. De coach van SOE werd voor drie jaar geschorst en vier SOE-spelers kregen tot het einde van het seizoen een stadionverbod. De scheidsrechter kreeg geen sanctie. Die arme stakker wist niet wat hem overkwam.

Arbroath 36 – Bon Accord 0
De Malagassische wedstrijd uit 2002 verbrak het eerdere record uit 1885: 36-0 tussen Arbroath en Bon Accord. Tijdens deze wedstrijd in de Schotse beker kwam Arbroath uit tegen Bon Accord, dat nog maar net was opgericht. In tegenstelling tot bij de wedstrijd in Madagaskar was er geen sprake van opgezet spel.

Bon Accord kreeg voor de rust al 15 goals tegen. Nadien volgden er nog 21. Volgens het Scottish Athletic Journal kon het doelpuntenaantal nog hoger zijn, want over maar liefst zeven afgekeurde doelpunten bestond er discussie. Tijdens de wedstrijd raakte Jim Milne, de doelman van Arbroath, de bal niet aan. Voor een groot deel van de wedstrijd stond hij namelijk onder de paraplu van een toeschouwer te schuilen voor de Schotse regen.

VV Veenendaal 37 – SVMM 0
In een recenter verleden heeft ook VV Veenendaal een monsterscore opgetekend. In poule 103 van het districtsbekertoernooi kon het in 2011 met 37-0 winnen van SVMM uit Maarn. Aan de rust stond het al 22-0. SVMM was al uitgeschakeld in hun poule en had eigenlijk maar weinig zin om de wedstrijd te spelen. De eerste ploeg was op trainingskamp vertrokken en een soort van derde elftal trad dan maar aan. Aanvankelijk deden ze dat met negen man, maar tijdens de wedstrijd vonden ze alsnog nog twee bereidwillige spelers. VVV’er Fabian van Grootveld vertelde toen dat het eerst wel nog leuk was, maar dat de lol er na de rust wel af was. “We stonden ons te vervelen in het veld. Het was een middagje afronden op doel”, liet hij toen optekenen.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Veenendaal

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Veenendaal
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.