Logo 112Veenendaal

Redactie gemeentebericht 2 reactie(s) wo 15 december 2021, 17:40

Dit zijn de regels tijdens oud en nieuw 2021

Laatst bijgewerkt: woensdag 17:40 uur
VEENENDAAL – Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 is het verboden vuurwerk te verkopen, te vervoeren, te bezitten en af te steken. Dat geldt ook voor vuurwerk dat u thuis heeft bewaard. Het verbod is hetzelfde als de voorgaande jaarwisseling en is ingesteld vanwege corona. Door dit jaar geen vuurwerk af te steken draagt iedereen bij aan het ontlasten van zorgmedewerkers, hulpverlening, politie en BOA’s.

Kan ik een boete of straf krijgen als ik toch vuurwerk afsteek?
Als u verboden vuurwerk bezit, vervoert of afsteekt, kunt u een boete of gevangenisstraf krijgen. De minimale boete is € 100 en een aantekening in het strafblad. Het afsteken van vuurwerk kost u € 250 en een aantekening in het strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen ook een Halt-straf krijgen. De gevangenisstraffen bij afsteken van (zwaar) illegaal vuurwerk kunnen flink oplopen.

Mag ik wel thuis vuurwerk bewaren?
Deze jaarwisseling mag u geen consumentenvuurwerk kopen, afsteken en vervoeren. Ook het bezit is verboden.

Waar kan ik vuurwerkoverlast melden?
Ervaart u overlast van vuurwerk bel dan 0900 – 8844, dit nummer is 24/7 bereikbaar. De politie kan (indien nodig) de melding direct oppakken. U kunt digitaal een melding doen, maar hiermee gaat veel tijd verloren. Handhaven is dan kansloos. Afhankelijk van de drukte beoordeelt de politie of zij de melding kunnen oppakken.

Ik heb de politie gebeld over vuurwerkoverlast, maar ze komen niet. Waarom niet?
Het is afhankelijk van de drukte bij de politie of uw melding meteen kan worden opgepakt. Het is erg lastig mensen die vuurwerk afsteken, op heterdaad te betrappen. Afstekers kiezen iedere keer een andere plek of zijn direct na het afsteken verdwenen. De politie is aanwezig in de wijken in Veenendaal, zowel in uniform als in burger. U ziet een agent daarom niet altijd, maar zij doen wat ze kunnen.

Wat doen de boa’s aan vuurwerkoverlast?
De boa’s lopen rond in Veenendaal en helpen de politie om het rustig te houden. Hoort u dat mensen vuurwerk afsteken en wilt u dat melden? Bel de politie via 0900 – 8844. Belt u de gemeente? Dan verwijzen we u door naar de politie.

Er ligt een grote hoeveelheid vuurwerk opgeslagen. Wat moet ik doen?
Meld dit bij de politie via 0900 – 8844 of doe anoniem een melding bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de website van Meld Misdaad Anoniem.

Welk vuurwerk mag ik afsteken met oud en nieuw?
U mag klein vuurwerk afsteken zoals sterretjes en knalerwten (categorie 1). Iedereen die ouder is dan 12 jaar mag dit vuurwerk het hele jaar door kopen en afsteken. Het is het minst gevaarlijke vuurwerk, maar er kunnen ook ongelukken mee gebeuren. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. Meer informatie over welke soorten vuurwerk er zijn, staat op de website van de Rijksoverheid.

Mag ik carbid schieten?
In de gemeente Veenendaal is het verboden om carbid te schieten (APV artikel 2:72C). Als inwoner kunt u een ontheffing van het verbod aanvragen voor de periode van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Er worden enkel ontheffingen verleend voor carbid schieten buiten de bebouwde kom. De ontheffing dient u uiterlijk twee weken voorafgaand aan het carbid schieten aan te vragen. U kunt de aanvraag indienen door een e-mail te sturen naar [email protected]. Vermeld in uw aanvraag de locatie, tijden en het aantal aanwezige personen.

Waarom worden de afvalbakken weggehaald en de depodogs afgesloten?
Om schade door vuurwerk te voorkomen, halen we de binnenbakken uit de prullenbakken en sluiten we de depodogs af. Opgeblazen prullenbakken kosten veel geld. Ziet u ergens toch vernielingen bijvoorbeeld een opgeblazen prullenbak of een kapot bankje? Meld dit bij de gemeente. Wij doen altijd aangifte bij de politie en proberen de kosten te laten betalen door de daders.

Kan ik mijn (illegale) vuurwerk ergens inleveren?
Nee, die mogelijkheid komt er niet. Vorig jaar hebben inwoners de mogelijkheid gehad, dit jaar vind er ook geen vuurwerkverkoop plaats.

Mijn huisdier heeft veel last van vuurwerk dat wordt afgestoken. Wat kan ik doen?
Lees de tips om vuurwerkangst bij huisdieren te voorkomen.

Ik verveel mij met oud en nieuw. Wat kan ik doen?
Kijk vanaf 23.00 uur met een klein groepje vrienden naar de supergave livestream van DJ Nicky Romero & friends. Met onder andere de wereldberoemde hardstyle DJ én inwoner van Veenendaal: Wildstylez.

Reacties

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ook interessant

Weersverwachting Veenendaal

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Veenendaal
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.