Logo 112Veenendaal

Redactie lokaal 0 reactie(s) di 24 augustus 2021, 2:01

Een RI&E opstellen: hoe gaat dat in zijn werk?

Laatst bijgewerkt: woensdag 02:04 uur

Als werkgever met personeel in dienst ben je verplicht om ervoor te zorgen dat je werknemers veilig en gezond kunnen werken. Een van de zaken die je daarvoor moet doen is het opstellen van een risico inventarisatie en evaluatie. Wanneer je een RI&E uitvoert, weer je welke risico’s er zijn voor je personeel en hoe je hiermee kunt omgaan. De inspectie SZW controleert of je een RI&E hebt, en of deze voldoet. Alles over de RI&E betekenis lees je hieronder?

Wat is een RI&E?
We kijken eerst naar de RI&E betekenis. De afkorting staat dus voor risico inventarisatie en evaluatie. Een bedrijf met personeel moet altijd laten bekijken of er eventuele gevaren zijn bij het uitvoeren van het werk door haar werknemers. Deze gevaren, en de maatregelen om die te beperken, moet schriftelijk worden vastgelegd. Vervolgens wordt deze gecontroleerd door een gecertificeerde specialist of arbodienst. 

Uiteraard gaat het hierbij om risico’s rondom het uitvoeren van de werkzaamheden, maar daarnaast wordt er ook gekeken naar de gezondheid en het algehele welzijn van de werknemers. Voor elk eventueel gevaar dat wordt gevonden wordt een inschatting gemaakt en beschreven. Er moet dan zijn vastgelegd hoe vaak medewerkers worden blootgesteld aan het gevaar, wat de kans op dit gevaar is en wat de eventuele impact van zo’n gebeurtenis kan zijn. In de inventarisatie moet ten slotte ook een plan van aanpak worden opgenomen. In dit plan van aanpak wordt beschreven welke stappen worden genomen door de werkgever om de risico’s zo veel mogelijk te beperken.

Een RI&E opstellen: hoe gaat dat in zijn werk?
Een RI&E opstellen doe je aan de hand van vijf stappen, die we hieronder beschrijven.

Inventarisatie van de risico’s
De eerste stap is het inventariseren van de risico’s, zodat je hier inzicht in hebt. Denk hierbij niet alleen aan de veiligheidsrisico’s of omgevingsrisico’s, maar ook aan fysieke risico’s of sociale zaken.

Evaluatie van de risico’s
Na de inventarisatie ga je evalueren. Zo kun je bepalen welke risico’s welke prioriteit verdienen. Beantwoord vragen als; hoe groot is de kans op het risico? Hoeveel werknemers betreft het? Hoe vaak komt dit risico mogelijk voor? Wat zijn eventueel de gevolgen?

Plan van aanpak maken
Nu kom je bij het plan van aanpak terecht, wat eigenlijk gewoon een to do list is. Je maakt hier een concreet overzicht van de acties, met daarbij ook door wie en wanneer een actie wordt uitgevoerd. Ook het budget kun je hierbij vermelden. 

Toetsing
Wanneer je 25 of minder werknemers heeft, of gebruikmaakt van een erkende branche inventarisatie, hoe je de inventarisatie niet te laten toetsen. Wanneer je hier geen gebruik van hebt gemaakt of meer dan 25 werknemers hebt moet je het wel laten toetsen. Dit moet door een gecertificeerde arbodienst of specialist. 

Aan de slag
Nu is je inventarisatie klaar en kun je aan de slag met het plan van aanpak. Je kunt simpelweg beginnen met de to do list uit het plan van aanpak. Hierop wordt ook toegezien door een preventiemedewerker binnen jouw eigen bedrijf. Bij kleinere bedrijven komt het ook vaak voor dat dit de directeur is.

Een RI&E checklist: wat zit daar eigenlijk in?
Het is handig om gebruik te maken van een RI&E checklist, zodat je weet welke vragen je moet beantwoorden. Wij hebben de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Hoe zit het met de arbodienst en het beleid rondom verzuim?
  • Is de BHV geregeld?
  • Heb je een preventiemedewerker?
  • Wat is de fysieke druk op medewerkers?
  • Wordt er gewerkt met gevaarlijke stoffen?
  • Hoe is de veiligheid bij het eventuele gebruik van machines?
  • Hoe hygiënisch is de werkplek?
  • Hoe zit het het met het klimaat?
  • Worden er zo nodig beschermingsmiddelen gebruikt?
  • Wordt er goed gelet op de werkdruk en functie inhoud?
  • Hoe ga je om met ongewenste omgangsvormen?
  • Hoe zijn de werktijden en rust geregeld?

Is een RI&E verplicht?
Voor elk bedrijf met minimaal 1 werknemer is een RI&E verplicht. Controle is dus niet altijd verplicht, zoals hierboven al uitgelegd.

Hoe lang is een RI&E geldig?
Er is wettelijk gezien geen termijn vastgelegd hoe lang de RI&E geldig is. Wel is het verstandig om deze regelmatig na te kijken en zo nodig aan te passen, zodat hij altijd blijft aansluiten bij de ontwikkelingen en huidige risico’s. Bij grote veranderingen binnen je bedrijf is het sowieso aan te raden om de inventarisatie ook aan te passen.

Een geschikte aanbieder van de inventarisatie vinden kan lastig zijn, maar HR Navigator maakt het je makkelijk. Bij ons kun je alle aanbieders gemakkelijk vergelijken en de beste optie selecteren!

 

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Veenendaal

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Veenendaal
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.