Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 08:14:11 Veenendaal 70214 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 09-134

Ambulance 09-134

woensdag 15 juli 2020

DINSDAG 02|07

Twee verdachten uit Apeldoorn aangehouden voor Whatsapp fraude

WhatsApp fraude: een zogenaamd betaalverzoek van een familielid of vriend

APELDOORN - Een nietsvermoedende moeder uit Steenwijk maakte onlangs een bedrag van ongeveer 10.000 euro over aan haar zoon. Dacht ze. Volgens het appje dat de zoon stuurde, had hij dit geld nodig voor openstaande rekeningen die spoed hadden. Alleen: het WhatsApp bericht kwam niet van haar zoon, maar van internetcriminelen. De politie heeft hiervoor nu twee verdachten aangehouden.

 

Op woensdag 26 juni 2019 hield het cybercrimeteam van Politie Midden-Nederland in Apeldoorn een 65-jarige man aan. Op dinsdag 2 juli 2019 is een tweede verdachte, een 29-jarige vrouw uit Apeldoorn, aangehouden. Het tweetal werd herkend toen ze de buit uit de pinautomaat haalden. Het politieonderzoek gaat door.

 

Hoe werkt deze vorm van Whatsapp fraude?

  • Het slachtoffer krijgt een appje waarin een bekend om geld vraagt. Het gaat om een dringend verzoek. Uw zoon bijvoorbeeld zegt dat hij op vakantie is al zijn papieren, telefoon en geld kwijt is. Daarom appt hij nu vanaf een ander nummer. Of je zo snel mogelijk geld wil overmaken. Of een vriend heeft inlogproblemen met zijn bank, maar hij moet nú de aannemer betalen. Of jij wil helpen…
  • Zo’n verzoek kan er heel echt uitzien. De internetcrimineel kan bijvoorbeeld allemaal informatie verzamelen, bijvoorbeeld via social media, en daarom zich goed voordoen als uw zoon of vriend of andere bekende.
  • Als u meewerkt aan het eerste betaalverzoek, volgt vaak nog een tweede betaalverzoek.
  • Maar achteraf blijkt dat u helemaal geen geld heeft overgemaakt naar een bekende, maar dat het account nep was of gehackt. 
  • De vriend in kwestie, aan wie u zogenaamd geld heeft overgemaakt, is zich van geen kwaad bewust. 

 

Dit moet u doen om geen geld over te maken

  • Verifieer altijd aan wie u geld overmaakt. Krijgt u een WhatsAppberichtje om een vriend of familielid te helpen? Spreek dit contact dan altijd persoonlijk en spreek ook echt met deze persoon. Reageer niet op WhatsApp. Ook soortgelijke verzoeken per sms of e-mail zijn vaak vals.
  • Maak nooit zomaar geld over (gaat vaak om grote bedragen boven de € 1000,-).

 

Bescherm uw WhatsApp tegen internetcriminelen

  • Stel tweestapsverificatie in, waardoor je een zelfgekozen pincode moet invoeren voordat je toegang krijgt tot je account (Ga hiervoor naar: Instellingen > Account > Verificatie in twee stappen).
  • Geef nooit een code via WhatsApp door aan iemand anders. Klik ook niet op linkjes.

 

Aangifte cybercrime

Bent u slachtoffer geworden van WhatsApp fraude? U kunt aangifte doen via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Zorg dat u geen digitale sporen verloren laat gaan: bewaar zoveel mogelijk informatie. 

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines