Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 10:50:46 Wolweg 3901TD Veenendaal 67022 Prio Hoog Eenheid | Traumaheli Lifeliner 3 - MMT Ambulance...
vrijdag 05 juni 2020

DONDERDAG 07|11

Celstraffen geëist voor gewelddadige diefstal van driehonderd iPhones in Veenendaal

In opdracht van een leverancier bracht de koerier de driehonderd iPhones naar een loods in Veenendaal

VEENENDAAL - Tegen drie mannen uit Zutphen van 28, 26 en 56 jaar zijn vandaag celstraffen van respectievelijk 5 jaar, 4 jaar en 9 maanden en 4 jaar en 6 maanden geëist. Volgens het Openbaar Ministerie hebben zij in augustus 2018 met geweld een koerier beroofd van een lading iPhones met een waarde van bijna tweeënhalve ton.

 

In opdracht van een leverancier bracht de koerier de driehonderd iPhones naar een loods in Veenendaal. Nadat de koerier was aangekomen en de dozen had uitgeladen, is hij met een vuurwapen bedreigd en met tiewraps vastgebonden. Drie aanwezige mannen haalden de telefoons uit de dozen en namen deze vervolgens mee.

 

De 28-jarige verdachte is een zakenpartner van de leverancier. Deze verdachte zegt zelf dat hij slechts als tussenpersoon heeft gefungeerd en dat een andere persoon de bestelling heeft gedaan die is uitgemond in de beroving. Uit onderzoek naar onder meer Skype- en WhatsAppp- en telefoongesprekken en uit getuigenverklaringen blijkt naar de mening van het Openbaar Ministerie echter dat hij degene is die de afspraak geregeld heeft. Hoewel hij zelf niet aanwezig was op het bewuste moment in Veenendaal houdt het Openbaar Ministerie hem wel verantwoordelijk voor het medeplegen van de diefstal met geweld.

 

De twee andere verdachten waren volgens de officier van justitie fysiek betrokken bij de diefstal in de loods en bij het bedreigen en knevelen van de koerier. De 26-jarige verdachte is ook verboden wapenbezit ten laste gelegd. Deze verdachten kwamen in beeld na een DNA-match met sporen die aangetroffen werden op en in de tiewraps waarmee de handen van de koerier gekneveld werden. Wat volgde is een uitgebreid onderzoek door de recherche waarbij onder meer zendmastgegevens en communicatie van de verdachten werden geanalyseerd.

 

Bij het bepalen van de strafmaat is onder andere rekening gehouden met de impact die de gebeurtenissen hebben gehad op de nietsvermoedende koerier. Ook wordt de verdachten verweten dat zij op een geraffineerde manier te werk zijn gegaan en een aanzienlijke buit hebben gemaakt. Tenslotte is rekening gehouden met het strafblad dat de verdachten al hadden.

 

In dit onderzoek werd ook een 36-jarige man uit Zutphen aangehouden. Voor zijn betrokkenheid is onvoldoende bewijs uit het onderzoek naar voren gekomen. De officier van justitie heeft voor hem dan ook vrijspraak gevraagd.

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines