Logo 112Veenendaal

Redactie 112 0 reactie(s) do 10 november 2016, 16:36

Brandweer oefent het bestrijden van brand in rieten kap

Laatst bijgewerkt: zondag 16:55 uur

WOUDENBERG – De Woudenbergse brandweer heeft afgelopen weken op een tweetal avonden de mogelijkheid gehad om te oefenen met brandbestrijding in een rieten kap. Hiervoor werd een een slooppand aan de Slappedel beschikbaar gesteld door de eigenaar.

Binnen de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) zijn vier gespecialiseerde teams beschikbaar voor de bestrijding van branden in een rieten kap. De teams van Cothen-Langbroek en Werkhoven deden mee aan de twee oefeningen in Woudenberg. De twee andere teams van de VRU zijn gevestigd in Kockengen en Kamerik.

Volgens het scenario was brand uitgebroken in de woning aan de Slappedel en was er reeds rook uit het dak waarneembaar. Na aankomst van de Woudenbergse tankautospuit bleek er sprake van een tweetal branden in de rietenkap. Hiervoor werd dan ook direct de hulp ingeroepen van de gespecialiseerde teams. Ook de Woudenbergse bronpomphaakarmbak werd opgeroepen voor de waterwinning van de eenheden.

Terwijl de brandweerlieden van de post Woudenberg een binnenaanval verrichtten, gingen de specialistische teams het dak op. Brand in een rietenkap is namelijk niet te bestrijden vanaf de grond. Als het bluswater op het dak wordt gespoten, stroomt het simpelweg van het dak af en wordt de brand niet geblust. De rietteams zorgen er eerst voor dat de brand niet kan uitbreiden door sleuven riet van het dak te halen. Daarna wordt de brand geblust door extra riet te verwijderen en gebruik te maken van speciale bluslanzen. Om gevaarlijke situaties op het dak te voorkomen worden speciale valbeveiligingsmiddelen geplaatst. Ook is altijd een veiligheidsman onderdeel van het gespecialiseerde team.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Veenendaal

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Veenendaal
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.