Redactie 112 0 reactie(s) ma 13 maart 2017, 17:11

Politie Veenendaal zet schaap weer op vier poten

VEENENDAAL – Politie Veenendaal kreeg maandagmiddag de melding dat een schaap in een weiland op zijn rug lag. Dit had de melder gezien vanaf de snelweg A12.

Na een klein onderzoekje op internet en youtube over hoe te handelen bij een verwenteld schaap, gingen agenten ter plaatse. Gewapend met werkhandschoenen hebben ze het schaap weer op zijn pootjes gekregen. Hij was alleen niet heel dankbaar en liep direct hard weg. Vandaar dat ze het schaap maar even omcirkeld hebben op de foto.

Verwenteling

Een schaap dat op zijn rug ligt, noemt men een verwenteld schaap. Directe hulp is dan noodzakelijk. Het dier moet altijd via het achterwerk weer op de poten geholpen worden, waarbij de achterpoten het eerst de grond moeten raken. Er moet hierbij niet te veel aan de wol of de hoorns worden getrokken omdat er dan bloeduitstortingen ontstaan. Het beste is, om het dier bij de vangen (de oksels van een schaap) te pakken. Omdat een schaap soms wel 60 tot 70 kilogram kan wegen, is het verstandig het schaap met zijn tweeën op te tillen. Als het schaap op de kont getild is, moet het meestal even zitten. Er komt dan weer zuurstof naar de spieren, en de organen krijgen weer ruimte.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Veenendaal

Volg ons

Volg ons