
Heb je een mooie drone gekregen van de Sint? Check hier waar je mag vliegen
Laatst bijgewerkt: zondag 12:32 uur
NEDERLAND – Drones zijn op afstand bestuurde, onbemande vliegtuigen of helikopters. De populariteit van drones groeit snel. Drones delen het luchtruim met andere luchtvaartuigen. Als een vliegtuig botst met een drone, kan het verongelukken. Ook mensen op de grond kunnen gewond raken door een ongeluk met een drone. De overheid wil ongelukken met drones zo veel mogelijk voorkomen. Zowel in de lucht als op de grond. Voor een bestuurder van een drone gelden daarom regels. Een drone mag bijvoorbeeld niet hoger dan 120 meter vliegen.
De overheid stelt eisen aan hobby drones
Als u privé met een drone vliegt, moet u zich houden aan de Regeling modelvliegen. Met deze regels wil de overheid ongelukken met drones zo veel mogelijk voorkomen.
Regels recreatief gebruik drones
De belangrijkste regels voor recreatief gebruik van drones zijn:
- Een particuliere drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilogram.
- U mag niet boven mensenmenigten vliegen.
- U mag niet boven aaneengesloten bebouwing vliegen.
- U mag niet in gebieden rondom vliegvelden en andere no-fly zones vliegen.
- U moet de drone altijd kunnen zien.
- U mag niet hoger dan 120 meter boven de grond of het water vliegen.
- U mag niet in het donker vliegen.
- U moet altijd voorrang geven aan alle andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen, helikopters en zweeftoestellen. Dit betekent dat u direct moet landen zodra u een luchtvaartuig ziet naderen. Blijf met uw drone dus ook uit de buurt van ongelukken. Dan kunnen de trauma- en politiehelikopter hun werk doen.
- U mag voor privégebruik luchtopnamen maken met uw drone. Dit valt onder recreatief gebruik. Wel moet u rekening houden met de privacyrechten van anderen. U mag bijvoorbeeld niet in het geheim filmopnames van iemand maken. Als u iemand filmt of fotografeert moet u hem daarvan op de hoogte brengen.
Verzekering voor schade drone
Voor het recreatief vliegen met een drone is een verzekering niet verplicht, maar wel belangrijk. Niet alle WA-verzekeringen dekken schade die met een drone is toegebracht. Veroorzaakt u schade met uw drone? Dan kan het slachtoffer u aansprakelijk stellen voor de schade of verwondingen. Daarom is het belangrijk dat u checkt of uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren eventuele schade dekt die uw drone aan derden toebrengt. Niet iedere aansprakelijkheidsverzekering doet dit. De schade kan soms oplopen tot een zeer hoog bedrag (tot duizenden euro’s).
Boete voor dronepiloot
Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een waarschuwing of een boete krijgen. Het is ook mogelijk dat uw drone in beslag wordt genomen. De hoogte van de boete of straf hangt af van de soort overtreding. Zo kijkt Justitie of u de drone beroepsmatig of hobbymatig gebruikte. En of u mensen in gevaar hebt gebracht.
Reacties met de meeste stemmen
Meisje (10) uit Veenendaal…
Auto komt vast te…
Actieve discussies
Recente reacties