Logo 112Veenendaal

Redactie algemeen 0 reactie(s) do 21 maart 2019, 4:00

Gerechtshof wijst een recordbedrag van € 250.000 aan smartengeld toe

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 12:33 uur

Op 8 maart 2018 is door het Gerechtshof Den Haag in een strafzaak aan een slachtoffer een record bedrag aan smartengeld toegewezen van € 250.000. Met deze uitspraak van het Hof wordt het plafond, van in Nederland door de rechter toegewezen smartengeldbedragen, verhoogd van € 200.000 naar € 250.000. Dat is een flinke stap in de goede richting.

Waar ging deze zaak over?

Door een mishandeling op 11 november 2015 is het slachtoffer ernstig gewond geraakt. Hij verkeert in een continue staat van verlaagd of minimaal bewustzijn. Dat betekent dat hij zich wel bewust is van hetgeen om hem heen gebeurd, maar dat hij daarop in het geheel niet kan reageren. Helaas is voor deze situatie geen behandeling meer mogelijk en zal het slachtoffer altijd in deze vegetatieve toestand blijven. Ernstiger letsel is nauwelijks denkbaar!

De procedure

Namens het slachtoffer is door diens bewindvoerder een vordering ingediend in de strafzaak. De rechtbank oordeelde in eerste aanleg dat het inderdaad om zeer ernstig letsel ging en wees
€ 175.000 aan smartengeld toe. De verdachte ging in hoger beroep en betoogde onder meer dat nu het slachtoffer laag bewust is, hij geen recht zou hebben op smartengeld, omdat hij dat bedrag dan niet zelf kan besteden.

De uitspraak van de rechter

Het Gerechtshof heeft overwogen dat hetgaat om een vergoeding van geleden schade en niet om vergoeding van kosten ter beperking van die schade. Ook al staat de lichamelijke en geestelijke toestand van het slachtoffer niet toe dat er kosten voor hem worden gemaakt ter verzachting van het ontstane leed, hij heeft recht op smartengeld.

Het hof acht duidelijk dat het slachtoffer nadeel heeft geleden in de vorm van gemiste levensvreugde en is van oordeel dat de omvang van de smartengeld vordering in feite slechts een fractie vertegenwoordigt van de werkelijk gemiste levensvreugde. 

Waarom is deze uitspraak bijzonder?

Al langere tijd wordt in Nederland gediscussieerd over de omvang van het smartengeld. Wij willen in Nederland geen Amerikaanse toestanden, maar ook in vergelijking met andere Europese landen bleef het smartengeld in Nederland achter. Met dit arrest bevestigt het hof dat het niveau van het smartengeld in Nederland omhoog moest. De vraag is nu of het plafond is bereikt? Het plafond is immers in een paar jaar tijd met meer dan € 100.000 verhoogd.

Heeft u vragen over smartengeld? Neem contact op met letselschadespecialist mr. E.A.L. Ponjee-Scheurwater via [email protected] of via telefoonnummer 0318 – 509089

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Veenendaal

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Veenendaal
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.