Landbouwers lopen grote gezondheidsrisico’s
Laatst bijgewerkt: zondag 12:36 uur
Veilig werken is een must. Toch staan veel werknemers en zeker ook landbouwers dagelijks bloot aan gevaren, onder meer ten gevolge van het gebruik van gevaarlijke stoffen.
Informatie hierover en de juiste maatregelen treffen, zijn belangrijk. Een
VCA opleiding kan daarin een rol spelen.
De landbouw is de meest riskante sector en brengt het grootste gezondheidsrisico met zich mee. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2016 van TNO en CBS.
Het betreft hier vooral het werk met gevaarlijke stoffen. Wist je dat ruim 1 miljoen Nederlanders op het werk met gevaarlijke stoffen te maken heeft. Dit leidt tot bijna drieduizend sterfgevallen per jaar. Na de landbouw lopen medewerkers in de industrie veel risico, gevolgd door de gezondheid- en welzijnsector op nummer 3.
Werken met gevaarlijke stoffen leiden onder meer tot kanker, astma en COPD, eczeem en infectieziekten. Maatregelen op de werkvloer om dit zoveel mogelijk te voorkomen zijn dan ook essentieel.
In de landbouw werken mensen meer dan gemiddeld met kankerverwekkende stoffen en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast worden ze veelvuldig blootgesteld aan uitlaatgassen.
Bewustwording is een eerste stap, een VCA cursus een tweede
Je daar als werknemers of landbouwer bewust van zijn is een eerste stap, maar een cursus biedt meer. Ook in onze regio is er een cursus zoals
VCA cursus Barneveld. VCA staat voor VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers Basisveiligheid. Er is ook een groen-variant speciaal voor medewerkers die in de groensector werken zoals hoveniers. En voor de landbouwer ook heel toepasbaar.
Er is een VCA basis cursus van een dag voor medewerkers op de werkvloer en een VCA vol training voor leidinggevenden en zzp’ers. De cursussen zijn zowel op locatie, als intern bij een bedrijf te volgen. Ook is er een E-learning variant die online te volgen is en afgesloten wordt met een centraal examen.
Een VCA cursus biedt zowel leidinggevenden als werknemers de juiste handvatten om maatregelen toe te passen. Dat gaat van waarschuwingsborden, de juiste kledingvoorschriften tot aan ademhalingsbescherming.
Deel dit artikel
Reacties met de meeste stemmen
Meisje (10) uit Veenendaal…
Actieve discussies
Recente reacties