Redactie algemeen 0 reactie(s) vr 03 april 2020, 16:25

Oproep van de burgemeester aan alle Veenendalers

Beste Veenendalers,

Soms valt het mij zwaar, geen ontmoetingen met collega’s, geen vergadering met de gemeenteraad in de raadszaal. Geen gesprekje op straat of een bezoek aan een echtpaar dat een huwelijksjubileum viert.

Hoe vergaat het u en jullie? Die vraag houdt mij regelmatig bezig.
Lukt het met leren en volgen van lessen thuis?
Hoe gaat het thuiswerken?
Hoe gaat het met je als je wel naar je werk gaat.
Hoe is het met jou, die het sporten of de muziekles erg mist.
Eindeloze rij met vragen.

Het is niet niks wat we iedere dag te verwerken krijgen. Afgelopen dinsdag heeft het kabinet de maatregelen verlengd tot en met 28 april. Dat betekent nogal wat voor ons allemaal. Maar het is écht nodig om het Coronavirus de baas te worden en kostbare mensenlevens te redden.

Onze ondernemers hebben het zwaar. Ondanks de genomen maatregelen voor financiële steun, ben ik me erg bewust van de zorgen die ze hebben of ze het hoofd boven water kunnen houden. We doen er alles aan om goed uitvoering te geven aan de Rijkssteun voor onze Veense ondernemers. Hopelijk helpt dat een beetje. 

De gevolgen van het verlengen van de maatregelen zijn groot. Scholen blijven dicht tot na de meivakantie. Amateur sportcompetities zijn voor het lopende seizoen ten einde. De horeca blijft dicht. Verpleegtehuizen en woonvormen blijven dicht voor bezoek. De bibliotheek, het theater, de muziekschool… alles is dicht. 

Geen vrijmarkt op Koningsdag. Geen tripje met de familie in de meivakantie. Zoveel als mogelijk thuis werken en onderwijs geven en volgen. Geen schoolexamens of schoolkamp. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ons leven is ineens helemaal anders dan we gewend zijn.

Kerken houden wel diensten maar hebben geen samenkomst; uitsluitend digitaal verbonden. En dat juist in een tijd waar de gemeenschappelijke viering van Goede Vrijdag en Pasen zou plaatsvinden. Momenten waar u en jij wellicht naar uitkijken! En de moskee is gesloten, terwijl de Ramadan in aantocht is.

En daarom ben ik trots op jullie en wil ik je (opnieuw) moed inspreken. De manier waarop jullie met al deze teleurstellingen omgaan en  hoe jullie de maatregelen naleven is bewonderenswaardig. De prachtige initiatieven die in Veenendaal worden bedacht, zijn hartverwarmend. Daarmee laten we allemaal zien dat wij niet uit het veld te slaan zijn. Dat wij samen vechten tegen onze gezamenlijke vijand: het Coronavirus. 

Want bij alle tegenvallers houden we één ding voor ogen: gezondheid staat op 1. 

Ook in Veenendaal zijn er helaas mensen overleden aan het coronavirus. En zijn er velen ziek. Lichtpuntjes zijn er ook. Mensen die weer beter worden. Dat zijn er waarschijnlijk veel meer dan we denken; alleen we weten het niet zeker. Het geeft wel hoop! 

Met een klein gebaar kun je grote daden verrichten voor een ander. Door iemand te bellen, te helpen of om je ‘gewoon’ te houden aan de maatregelen. Daarmee kan ook jij mensenlevens redden. Het is nog nooit zo makkelijk geweest om een held te zijn! 

Vanaf aankomend weekend worden er weer hogere temperaturen verwacht. Ik doe op jullie allemaal een dringend beroep om zoveel als mogelijk is thuis te blijven. In de tuin of op het balkon kun je ook genieten van de lentezon. En als je een rustig plekje buiten opzoekt, doe dat dan met hooguit één ander persoon en houd voldoende afstand.

Als we nog even onze dromen uitstellen. Onze verlangens parkeren. En onze wil om het normale leven op te pakken vasthouden. Dan kan ik me niet anders voorstellen dan dat de zomer ons nog meer mooie dagen zal brengen. 

Blijf betrokken op elkaar, met gepaste afstand.

Houd nog even vol! Ik reken op jullie! 

Gert-Jan Kats
Burgemeester

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Veenendaal

Volg ons

Volg ons