Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) do 21 juli 2022, 19:27

Veelvoorkomende oorzaken van autobranden

Een auto is een complexe machine van mechanische en elektrische componenten. De meeste auto-onderdelen werken op wrijving, ontvlambare vloeistof en ingewikkelde elektrische bedrading. Daarom is brand een van de meest voorkomende bedreigingen in een auto. Dat de aanbieder van de goedkoopste autoverzekering regelmatig een schadeclaim krijgt vanwege een autobrand is dan ook niet meer dan logisch. Dat een voertuig vlam vat, kan trouwens veel oorzaken hebben. In dit artikel vind je de redenen die het vaakst zorgen voor een autobrand!

Storing in het elektrische systeem

Storingen in elektrische systemen zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van autobranden. Autoaccu’s dienen bijvoorbeeld om startmotoren en ontstekingssystemen van stroom te voorzien. Ondanks zijn kleine formaat is een 12-volt auto-accu in staat om waterstofgas te produceren tijdens het opladen en kan een explosie veroorzaken. Met andere woorden, accu’s en startkabels kunnen voldoende elektriciteit vervoeren om te ontsteken en brand te veroorzaken.

Benzinelek

Benzinelekken zijn een van de meest voorkomende oorzaken van autobranden in Nederland. Brandstoffen zoals benzine of diesel zijn essentiële materialen die licht ontvlambaar zijn. Brand kan ontstaan ​​als er een brandstoflek is, in combinatie met de aanwezigheid van zuurstof en kleine vonken van het bedradingssysteem van de auto die los of beschadigd zijn.

Oververhitte motor

Oververhitting van de motor is een normaal verschijnsel dat optreedt bij oudere auto’s, vooral als de eigenaar het onderhoud verwaarloost. Oververhitting treedt meestal op als gevolg van een storing of schade aan de radiator, ventilatorrelais, radiatorlekken of schade aan de waterpomp. Oververhitting van de motor in combinatie met ontvlambare vloeistoffen die in de motor worden aangetroffen, zoals zwarte olie, automatische transmissieolie, hydraulische remvloeistof en koelvloeistof, is een gevaarlijke formule die brand kan veroorzaken.

Ongevallen

De meeste voertuigen zijn tegenwoordig uitgerust met een kreukelzone die belangrijke voertuiginterieurs beschermt, zoals brandstoftanks, automotoren, batterijen en andere risicovolle onderdelen in het geval van een ongeval. Afhankelijk van de impact van de aanrijding en de situatie tijdens het ongeval kan echter ook de kreukelzone schade oplopen. Door een ongeval raken auto-onderdelen zoals accu’s en dynamo’s beschadigd. Het kan bijvoorbeeld vonken afgeven en bepaalde onderdelen raken die ontvlambare vloeistoffen bevatten die mogelijk zijn gelekt, waardoor andere auto-onderdelen kunnen verbranden.

Auto-accessoires

Installatie van auto-accessoires zoals auto-dashcams die zich niet aan de juiste installatierichtlijnen houden, kan onderweg brand veroorzaken. Installatie die niet goed volgens de cameraspecificaties is uitgevoerd kan kortsluiting veroorzaken en in bepaalde situaties tot een kostbare reparatie leiden. Zorg er dus voor dat je auto-accessoires worden geïnstalleerd door een ervaren technicus, aangezien amateurreparaties en -installaties ongewenste gevaren kunnen opleveren die schadelijk voor je kunnen zijn.

Roken

Roken tijdens het rijden is een normaal verschijnsel in Nederland, maar het kan helaas wel brand veroorzaken. Je kunt je waarschijnlijk het scenario voorstellen van een vrachtwagenchauffeur die sigarettenpeuken door een raam naar buiten gooit, maar er is een mogelijkheid dat sigarettenpeuken die uit het raam worden gegooid een ander voertuig binnenkomen dat in botsing kan komen met ontvlambare voorwerpen en brand kan veroorzaken. Vermijd daarom autorijden terwijl je rookt, vooral als je ontvlambare voorwerpen bij je hebt.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Veenendaal

Volg ons

Volg ons