Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 25 augustus 2021, 13:29

Verklaring burgemeester Verhulst over de gebeurtenissen in Harskamp

EDE – Als burgemeester van Ede en dus Harskamp ben ik geschrokken en teleurgesteld over wat ik gisterenavond bij het ISK in Harskamp zag. Ik schaam me voor de dingen die daar geroepen werden en werden gedaan.

Natuurlijk is demonstreren een grondrecht en dat iemand zorgen heeft en deze wil uiten heb ik alle begrip voor. Maar echt niet op deze manier. Het tijdelijk plaatsen van de evacués moest met grote spoed gebeuren, daarom is nog niet op alle vragen een antwoord.

Maar leuzen gerelateerd aan Auschwitz, het gooien van vuurwerk en het stichten van brand zijn onacceptabel. En het waren over het algemeen vrij jonge mensen die daar gezien zijn. Dat vind ik zorgelijk. Dus daarom ook mijn oproep aan hun ouders: ga eens in gesprek over Auschwitz en wat daar gebeurd is, ga eens in gesprek over oorlogsgeweld en wat dat kan betekenen. En bovenal aan alle ouders wiens kinderen daar stonden; houd je kind daar weg! Ze hebben daar echt niets te zoeken.

De evacués zijn in het ISK Harskamp geplaatst omdat Defensie hun terrein beschikbaar heeft gesteld. Zij hebben nu eerst rust nodig. Ik vraag en hoop toch op enige medemenselijkheid van de mensen die daar kwamen protesteren. Gelukkig zie ik ook heel veel initiatieven ontstaan in Harskamp om afstand te nemen van deze acties van gisteravond. Ik ben daar blij mee en ik hoop dat iedereen zich realiseert wat het betekent als je als vluchteling je thuisland hebt achtergelaten en rust moet gaan vinden en wennen in een vreemd land.

Wij zullen alle noodzakelijke maatregelen treffen om dit soort demonstraties te voorkomen.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Veenendaal

Volg ons

Volg ons